24.svibnja 2020 - 30 godina kontinuiteta sindikalnog djelovanja HST-a

Podijeli:

HST - Hrvatski sindikat telekomunikacija obilježava 30 godina kontinuiteta sindikalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj u zaštiti prava i interesa radnika informacijsko-telekomunikacije djelatnosti.

Kao što je intenzivno nastajala i mijenjala se ICT djelatnost, isto tako intenzivno se mijenjao i HST,  sindikat koji danas zastupa radnike poslodavaca koji obavljaju ICT-informacijsko-komunikacijsku i telekomunikacijsku djelatnost u Hrvatskoj.

1989. Uoči demokratskih promjena u tadašnjem PTT-u u Hrvatskoj djeluje trinaest sindikata okupljenih u interesnu organizaciju pod nazivom Koordinacija sindikata PTT radnika Hrvatske, ali uz vrlo visoku razinu samostalnosti svakog od sindikata zbog samostalnosti radnih organizacija koje su djelovale na našim prostorima. Skupina entuzijasta tada je krenula u utemeljenje prvog sindikata na dobrovoljnim temeljima učlanjenja.

24.svibnja 1990. nakon pomnih priprema dolazi do utemeljenja Samostalnog sindikata PTT radnika Zagreb koji pod svoje okrilje poziva ostalih dvanaest sindikata koji još nisu prošli proces demokratizacije, već su samo nastavili svoj put u novom demokratskom okruženju.

15. studenog 1990. godine utemeljen je Savez sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija koji djeluje kao labava organizacija sindikata koji djeluju u HPT-u, a u lipanju 1991. osnovan je RSRHPT – Republički sindikat radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija na čije je čelo izabran Josip Pupić.

U proljeće 1994. povjerenici iz Zagreba, Krapine i Siska odvajaju se od RSRHPT i nastavljaju  rad u okviru Samostalnog sindikata PTT radnika Zagreb, a 07.06.1994. Samostalni sindikat PTT radnika Zagreb mijenja ime u HSPT – Hrvatski sindikat pošte i telekomunikacija.

Ubrzo nakon što je Zakonom o razdvajanju HPT-a razdvojena djelatnost pošte i djelatnost telekomunikacija i HSPT je odlučio pratiti promjene, pa smo 12.svibnja 2002. godine zajednički donijeli odluku o razdvajanju na HSP-Hrvatski sindikat pošte i HST-hrvatski sindikat telekomunikacija.

Od sindikata jedne kompanije Hrvatskog Telekoma, HST je prerastao u sindikat ICT djelatnosti i danas čini mrežu članova, radnike u kompanijama A1 Hrvatska, Combis, Ericsson Nikola Tesla servisi, Hrvatski Telekom, Iskon, IN2, Optima Telekom, Tele2, Transcom.

Mnogo je časnih ljudi koji su se nesebično stavili u službu izgradnje jake i stabilne sindikalne organizacije. Na putu od porođajnih muka i povoja do današnje pozicije respektabilnog socijalnog partnera, nizale su se brojne prepreke koje su premošćene dugogodišnjim upornim radom i odricanjem angažiranih članova. Nastavljamo rasti i razvijati se, učimo kako bismo bili spremniji zaštiti radna i materijalna prava radnika.

Verzija za ispis