Radnici imaju pravo na sudjelovanje u donošenju odluka važnih za radni i materijalni status radnika
Podijeli:

Radnici imaju pravo na sudjelovanje u donošenju odluka važnih za radni i materijalni status radnika

Uprava HT-a neprestano stvara klimu u kojoj vlada stav, da se predstavnici radnika (Sindikati i Radničko vijeće) nemaju što miješati u poslovne odluke Uprave. To je potpuno pogrešno, jer na temelju zakonodavstva Republike Hrvatske  sindikati imaju puno pravo intervenirati i poduzimati odgovarajuće akcije kada smatraju da Uprava donosi poslovne odluke koje štete gospodarskim i socijalnim interesima i pravima radnika, svojih članova.

Sindikate se proziva da žele voditi poslovanje kompanije, što nam nije ni na kraj pameti, ali isto tako nećemo odustati od traženja poštene plaće za obavljeni rad, s čime je u ovom trenutku Uprava Hrvatskog Telekoma odlučila "upravljati" na način da proizvoljno i jednostrano odlučuje koliko će dati ili uzeti.

Istina je, da za svoj rad Uprava odgovara dioničarima. Međutim, nije istina da Uprava smije isključiti radnike iz postupka  donošenja poslovnih odluka kojima se odlučuje o radnom i materijalnom položaju radnika. Naprotiv, Uprava je dužna surađivati s radnicima putem radničkih institucija, kako bi rezultati rasprave stvarno mogli utjecati na donošenje odluke,   razmotriti sve prijedloge radnika, te dati odgovore  i obrazloženje na njihovo izneseno mišljenje.

Mc Kinsey konzultanti  (iz čijih redova dolazi Davor Tomašković) nameće stav da je jedini interes kompanije interes dioničara. Radnici su trošak kojim se upravlja, a predstavnici radnika relikt nekih bivših propalih sustava. U interesu dobrih poslovnih rezultata, Uprava smatra da ima potpuno pravo "rezati troškove radnika", činiti štetu radnicima i njihovim obiteljima, pa i na nezakonit način otkazivati ugovore o radu i smanjivati plaće, ako to  za kompaniju nosi pozitivan "business case".

Mnogi u Hrvatskoj su mislili da se zakoni odnose samo na obične smrtnike, pa se tako i Uprava HT-a ponaša kao da za njih hrvatski zakoni ne vrijede. Možda se svi članovi Uprave ne razumiju u pravo, ali neznanje nikoga ne opravdava ... osim Mc Kinsey konzultante, jer oni samo savjetuju, te za to dobro naplaćuju svoje usluge, a nemaju direktne odgovornosti. (Svaka sličnost s trenutno aktualnom „aferom savjetnika" na ovim prostorima je sasvim slučajna)

Sindikati su najavili da će koristiti sve zakonom zagarantirane mogućnosti industrijskih akcija, potpuno svjesni da industrijske akcije kao što su prijave,  inspekcijski   nadzori, sudske tužbe, prosvjedi i javno iznošenje istine o situaciji u Hrvatskom Telekomu nanose štetu kompaniji. Međutim, to je opravdan i zakonit odgovor na postupanje Uprave HT-a koja čini štetu radnicima Hrvatskog Telekoma.

Sindikati i nadalje pozivaju Upravu Hrvatskog Telekoma na tolerantan i ravnopravan  socijalni  dijalog i pravedno usklađenje interesa obje strane.

Verzija za ispis