Učiti se može i besplatno – ako si MOOC-ovac

(Preuzeto-HT-intranet)

Imaš pristup Internetu i želiš učiti? Pohađaj besplatne edukacijske programe (tzv. MOOC-ove) s prestižnih svjetskih sveučilišta - Harvarda, MIT-a, Stanforda, koje drže vrhunski svjetski znanstvenici, stručnjaci i profesori iz različitih područja znanosti.

Što je ustvari MOOC ili Massive Open Online Course? MOOC je on-line tečaj koji omogućava besplatnu registraciju i pohađanje velikom broju polaznika. Ova vrsta tečajeva integrira različite mogućnosti učenja: od on-line resursa (video lekcije, članci, knjige), interakcija s profesorima i ostalim polaznicima (diskusijski forumi), do različitih zadataka koje polaznici trebaju odraditi (kvizovi, pisanje eseja i ocjenjivanje radova ostalih kolega, tzv. eng. peer assessment).

Ozbiljniji početak MOOC-ova veže se uz kraj 2011. godine, kada je Stanford pokrenuo prva tri besplatna on-line tečaja s IT-područja koja su imala više od sto tisuća polaznika. Na temelju tih tečajeva, razvijena je platformu Udacity ( https://www.udacity.com/ ). Nekoliko tjedana nakon toga, pokrenuta je trenutačno najveća MOOC platforma - Coursera ( https://www.coursera.org/ ). Zatim je MIT (Massachusetts Institute of Technology) zajedno s Harvardom lansirao obrazovnu neprofitnu platfomu - edX ( https://www.edx.org/ ). U međuvremenu su im se pridružila i ostala američka i svjetska top-sveučilišta. U ovom trenutku Coursera ( https://www.coursera.org/ ) ima oko deset milijuna, edX ( https://www.edx.org/ ) tri milijuna, a Udacity ( https://www.udacity.com/ ). dva milijuna korisnika.


Kako izgleda učenje na MOOC-u?

MOOC-ovi uglavnom traju nekoliko tjedana, sadržaji se puštaju polaznicima početkom svakog tjedna, a jednom tjedno se od polaznika očekuje da odrade određene zadatke (rješavanje kviza, pisanje komentara na zadanu temu na diskusijskom forumu i sl.). Prati se napredak pohađanja svakog polaznika, a na kraju svakog tečaja, ukoliko su uvjeti zadovoljeni, svaki polaznik stječe certifikat ili potvrdu o pohađanju, ovisno o samom tečaju. Ponekad se za stjecanje certifikata uvjetuje i plaćanje samog tečaja po simboličnoj cijeni, s time da polaznici tada imaju pristup ekskluzivnim sadržajima vezanim uz temu tečaja.

Većinu tečajeva može pohađati tko želi – bez obzira na predznanja i temeljno obrazovanje. Sve ovisi o vašim interesima!

Što se trenutačno nudi? Potražite na :

https://www.udacity.com/ ( https://www.udacity.com/ )

https://www.coursera.org/ ( https://www.coursera.org/ )

https://www.edX.org/

( https://www.edX.org/ )URL for news «Učiti se može i besplatno – ako si MOOC-ovac»   -
«Hrvatski sindikat telekomunikacija»   -