Smanjenje plaća u HT dućanima
Podijeli:

Smanjenje plaća u HT dućanima

 

Sindikati pozivaju radnike u dućanu da ne potpisuju dobrovoljno nove ugovore o radu s nižom osnovnom plaćom, u nižem platnom razredu.

Najavljujemo niz prosvjednih aktivnosti i tražimo pregovore o varijabilnoj plaći

Uprava Hrvatskog Telekoma je prošle godine u pregovorima za Kolektivni ugovor pokušala spustiti donje granice platnih razreda, ali Sindikati pod prijetnjom štrajkom nisu na to pristali.

Iako se razmatra izmjena plaća u svim dijelovima kompanije, prvi je na red došao sustav plaća u dućanima. Kako Kolektivni ugovor ne dopušta plaće ispod donjih granica platnih razreda, konzultanti su tome odlučili doskočiti na način da se sva radna mjesta u dućanima premjeste u niži platni razred, a radnicima da se ponudi da dobrovoljno potpišu novi ugovor o radu u nižem platnom razredu s nižom osnovnom plaćom.

Uprava je donijela odluku, jer smatraju da je takva ponuda prihvatljiva, jer radnicima koji ostvare preko 121% vrijednosti zadanih ciljeva, omogućava veću plaću od one koju su do sada dobivali, međutim radnici su nezadovoljni, jer onima koji ne ostvare 90% zadanih ciljeva plaća će biti za 15% manja od dosadašnje. U pilot projektu svaki mjesec oko 30% radnika nije ostvarivalo ciljeve.

Kako ne postoje norme rada koje su unaprijed propisane, već Poslodavac ciljeve proizvoljno mijenja iz mjeseca u mjesec, radnici su u velikoj neizvjesnosti kakvu će plaću imati slijedeći mjesec.

U anketi koju su proveli Sindikati tek 21,4% radnika se izjasnilo da je zadovoljno s novim sustavom plaća, međutim Poslodavac ne odustaje od namjere da ovakav sustav uvede prisiljavajući radnike da sami, dobrovoljno, potpisom novih ugovora o radu, sebi smanje i osnovnu plaću i prihvate niži platni razred.

Zato, Sindikati pozivaju radnike u dućanu:
nemojte  dobrovoljno potpisati nove ugovore o radu
s nižom osnovnom plaćom, u nižem platnom razredu.

Idemo se zajedno boriti za plaće kakve radnici prodaje zaslužuju!

Verzija za ispis