Ravnatelj HAKOM-a smjenjen zbog zabrane rada sindikata
Podijeli:

Ravnatelj HAKOM-a smjenjen zbog zabrane rada sindikata

(SDLSN, 19. lipnja 2018.) Upravno Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti danas je na redovnoj sjednici razriješilo dužnosti ravnatelja Agencije mr. sc. Maria Webera i imenovalo vršitelja dužnosti mr. sc. Mirana Gostu.

Mariu Weberu je ovo bio drugi mandat na koji ga je krajem prošle godine izabralo staro Vijeće nakon što ga je sud pravomoćno osudio da je zabranio rada sindikata u HAKOM-u. K tome je vodio brojne radne sporove sa članovima sindikata, a kada bi spor pravomoćno izgubio, pa trebao platiti odštetu i vratiti radnika na radno mjesto, on bi hladno odlučio ponovo dati novi otkaz po istoj osnovi.

Novo Vijeće na čelu s predsjednikom Tonkom Obuljenom razriješilo je starog ravnatelja te time na simboličkoj razini pokazalo da neće tolerirati takva neustavna i nezakonita postupanja u HAKOM-u. Za vršitelja dužnosti izabran je Miran Gosta, radnik koji je od osnivanja radio u HAKOM-u i koji je na svom primjeru osjetio uznemiravanje i diskriminaciju koja je vladala HAKOM-om posljednjih godina.

Uspostava socijalnog dijaloga

Podsjetimo, SDLSN je u više navrata obavještavao Vladu i Hrvatski sabor da u HAKOM-u, pravnoj osobi s javnim ovlastima, odgovorne osobe od veljače 2014. godine ne žele uspostaviti socijalni dijalog sa sindikatom, a članove sindikata uznemiravaju i diskriminiraju na bezbroj načina.

Kao nedvojben dokaz o zabrani sindikata je prvostupanjska presuda od 15. lipnja 2015. te pravomoćna presuda od 25. siejčnja 2017. godine kojom su osuđeni, kako HAKOM, tako osobno ravnatelj Mario Weber i predsjednik Vijeća Dražen Lučić jer su „pokušali i ostvarili zabranjeni nadzor nad ustrojem i djelovanjem sindikata“ te morali platiti pedesetak tisuća kuna ne računajući ostale odvjetničke i druge troškove vezane za ustavnu tužbu koju je Ustavni sud 4. listopada .2017. godine odbio u cijelosti.

Posebice je indikativno što je nakon tih konačnih presuda suda, treće osuđeni Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a, ponovo potpisao ugovor o radu s drugoosuđenim Mariom Weberom, kako bi i u drugom mandatu bio ravnatelj prvo osuđenog HAKOM-a, a sindikalnom povjereniku su na kraju mandata starog Vijeća uručili otkaz ugovora o radu skrivljen ponašanjem radnika. Za ilustraciju navedimo i da su od ukupno 6 otkaza u HAKOM-u svih 6 dobili članovi sindikata.

Stoga će sindikat obzirom na ove novonastale promjene ponovo ponuditi uspostavu socijalnog dijaloga s novim rukovodstvom HAKOM-a.

ODLUKA HAKOM-a - preuzimanje

Verzija za ispis