Potpisan Kolektivni ugovor u HT d.d.
Podijeli:

Potpisan Kolektivni ugovor u HT d.d.

Predstavnici poslodavca i reprezentativnih sindikata (HST i RSRH) potpisali su u petak, 28. srpnja 2017., novi Kolektivni ugovor za Hrvatski Telekom, koji će se primjenjivati do 30. lipnja 2018.

Ovim je Kolektivnom ugovorom zaposlenicima HT-a zajamčena visoka razina radnih i materijalnih prava. Zadržana su sva dosadašnja prava zaposlenika, a neka su prava i povećana. Tako je, primjerice, iznos otpremnine po godini neprekinutog radnog staža u HT-u povećan sa 6.400 na 6.500 kn, a  naknada za pasivno dežurstvo povećana je s 5 na 10% od osnovne mjesečne bruto plaće radnika.

Novi Kolektivni ugovor u ime HT-a potpisali su Davor Tomašković, predsjednik Uprave, i Marija Felkel, članica Uprave za ljudske resurse, a u ime reprezentativnih sindikata Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Ivan Majdak, potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske.

Prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora predsjednik Uprave HT-a izjavio je: „Iznimno mi je drago što smo sa socijalnim partnerima uspostavili konstruktivan dijalog i danas potpisali novi Kolektivni ugovor. Jer, time se dodatno jamči visoka razina radnih i materijalnih prava u Hrvatskom Telekomu. Unatoč tome što HT prepoznaje važnost zadovoljnih i motiviranih zaposlenika, te neovisno o Kolektivnom ugovoru kontinuirano pokazuje svoju socijalnu osjetljivost i brigu za zaposlenike, ovaj ugovor smatramo dobrom praksom koja je u zajedničkom interesu."

Juko Cikojević, predsjednik HST-a je rekao: "Pregovori nisu tekli glatko, neka pitanja su ostala otvorena, ali je važno da smo u konačnici postigli dogovor. Socijalni dijalog nema alternativu. Svaki  novi dan moramo koristiti kao priliku za izgradnju međusobnog povjerenja i suradnje, jer to je jedini put do zadovoljnog radnika, do zadovoljnog korisnika, pa tako i uspjeha kompanije u cjelini."

„Zadovoljan sam", izjavio je u ime RSRH-a Ivan Majdak, „što smo uspjeli pronaći zajednički jezik i što radnici HT-a nisu ostali bez Kolektivnog ugovora kojeg smatram najjačim jamstvom radnih i materijalnih prava. A ta su prava u Hrvatskom Telekomu još uvijek na razini najviših u Hrvatskoj unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima poslovanja. Stoga mi je drago što je uspostavljena klima razumijevanja i povjerenja među socijalnim partnerima i što je Kolektivni ugovor potpisan."

Verzija za ispis