Podrška sindikatima koji djeluju u Croatia Airlines
Podijeli:

Podrška sindikatima koji djeluju u Croatia Airlines

-  otvoreno pismo za medije -

Sindikati Croatia Airlines
Pregovarački odbor sindikata
n/r odvjetnik Hotić

Datum:   17. kolovoz 2018.
Broj:       096-08 /2018
Predmet: Podrška sindikatima koji djeluju u Croatia Airlines

Drage kolegice i kolege, 

HST – Hrvatski sindikat telekomunikacija daje punu podršku sindikatima Croatia Airlinesa u nastojanju da u pregovorima za kolektivni ugovor, kao i svim dopuštenim industrijskim akcijama, osiguraju bolja radna i materijalna prava za svoje članove i sve radnike Croatia Airlines.

O antisindikalnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, kojom je zabranjen štrajk zbog spora o sklapanju, izmjeni ili obnovi kolektivnog ugovora, obrazlažući da Pregovarački odbor sindikata nije pregovarao u dobroj vjeri, obavijestit ćemo svoju međunarodnu sindikalnu središnjicu UNI Global Union koja predstavlja preko 20 milijuna članova sektora usluga u 150 zemalja svijeta.

Pravo na kolektivno pregovaranje i pravo na štrajk propisano je međunarodnim konvencijama koje je Republika Hrvatska ratificirala i kao takve unijela i u Ustav Republike Hrvatske, a Zakonom o radu pravo na štrajk je izrijekom propisano u sporu o sklapanju kolektivnog ugovora.

Kao sindikat koji pregovaramo s moćnim poslodavcima ICT sektora znamo kako je teško doći do pravednog usklađenja interesa radnika i kapitala, ali i kako je mukotrpan put zaštite interesa radnika putem institucija pravne države.

Svojom presudom Županijski sud u Zagrebu nije nanio štetu samo radnicima Croatia Airlinesa, nego svim radnicima u Republici Hrvatskoj, te dodatno doveo u pitanje vjerodostojnost pravne države, što je za mnoge građane jedan od bitnih razloga napuštanja svoje domovine.

Drage kolegice i kolege, za sve solidarne aktivnosti stojimo vam na raspolaganju - zajedno smo jači!

Srdačan pozdrav,

Vesna Mamić, dipl.ing.
zamjenica predsjednika

Na znanje: 
- sindikalne središnjice
- predsjednik Vlade RH
- predsjednik Sabora RH

Verzija za ispis