Održan 7.Sabor HST-a
Podijeli:

Održan 7.Sabor HST-a

U Zagrebu 20.lipnja 2020. godine, u Hotelu Internacional, održan je 7. Sabor HST-a na kojem je sudjelovalo 65 zastupnika iz svih podružnica HST-a: A1 Hrvatska, Combis, Ericsson, HT, IN2, Optima Telekom, Transcom i Ostali.

U svečanom dijelu Sabora uz zastupnike sudjelovali su predstavnici poslodavaca: A1 Hrvatska - Ivan Skender, Ericsson - Vlado Špinderk, HT - Vjekoslav Golubović, Optima Telekom - Tomislav Grmek, te predstavnici sindikata: NHS - Krešimir Sever i Marija Hanževački, RSR - Ivan Majdak, SING - Jasna Pipunić, HSP - Jadranka Dumbović, odvjetnice Sonja Vogrinc i Katarina Džimbeg, pravnik HST-a u mirovini Josip Miškulin, te bivši povjerenici koji su u punom radnom vremenu radili za HST: Karmel Ćelić, Goranin Gradaščević, Mladen Jureša, Željko Kukec, Jasminka Munjiza, Željko Stažić i Ivan Tomić.

Gosti i zastupnici Sabora mogli su vidjeti slike iz života i rada HST-a, kao i podsjećanje na 30 godina kontinuiteta sindikalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Današnji HST je sindikat koji je izrastao iz Samostalnog sindikata ptt radnika Zagreb i HSPT sindikata pošte i telekomunikacija. Nakon razdvajanja djelatnosti pošte i telekomunikacija HST je od sindikata jedne kompanije, Hrvatskog Telekoma, prerastao u sindikat ICT djelatnosti Hrvatske, na što smo izuzetno ponosni, jer smo pokazali da smo spremni gledati unaprijed, prilagođavati se novim okolnostima i rasti u bolji i kvalitetniji sindikat s ljudima koji su spremni uložiti svoje znanje i entuzijazam u zaštitu prava i interesa radnika.

U pozdravnim govorima gostiju naglašena je potreba za socijalnim dijalogom u cilju poboljšanja prava radnika, usklađenja poslovnog i privatnog života, a posebno u svjetlu novih praksi rada od kuće i rada na temelju zadanih ciljeva. Sindikat će inzistirati na pravilima koja garantiraju pravo na radno vrijeme i privatno vrijeme, na pravo na isključenost od posla, kao i pravo na pravednu plaću na temelju dostižnih ciljeva.

Na svakom Saboru izdvojimo osobe koje su obilježile djelovanje HST-a i prigodno ih nagradimo:

Za predani rad na provođenju politike HST-a satom su nagrađeni:

HST-A1: Bojan Senjanović - Nezavisni sindikat VIPneta priključio HST-u i od tada je broj članstva rastao do te mjere da je HST-A1 postao druga po veličini podružnica HST-a.
HST-Combis: Marijo Kožić - obnaša i funkciju radničkog vijeća Combisa, a priznanje svojih kolega dobio je kada je na neposrednim izborima svih radnika Combisa izabran za člana Nadzornog odbora Combisa d.o.o.
HST-Ericsson: Dražen Košir - u dva mandata je izabran za predsjednika Radničkog vijeća Ericsson Nikola Tesla servisi 
HST-HT: Viktor Vanek - neumornim radom značajno povećao članstvo HST-a na istoku, te izabran za predsjednika Radničkog vijeća HT d.d.
HST-HT: Željko Piršljin - uspješno postao prvi sindikalac HST-HT na zapadu Hrvatske
HST-Optima Telekom: Ivica Hunjek - osnivač HST-a u Optima Telekomu, prvi predsjednik Radničkog vijeća i član NO Optima Telekoma
HST-Optima Telekom: Suzana Čepl - osnivač HST-a u Optima Direktu (danas spojen s Optima Telekomom) osoba koja je svojim gorljivim radom zaslužna za sklapanje prvog kolektivnog ugovora u Optima Telekomu, danas predsjednica RV Optima Telekoma i članica NO Optima Telekom

Za iznimne rezultate u organiziranju HST-a i regrutiranju novih članova plaketu su dobili:
1. Slađana Cipovec  (HST-HT)
2. Viktor Vanek (HST-HT)
3. Robert Golubić (HST-A1)

Juko Cikojević - počasni predsjednik HST-a

Nakon tri mandata na čelu HST-a Juko Cikojević je otišao u zasluženu mirovinu, ali članovi Središnjeg odbora HST-a donijeli su odluku da Juku Cikojevića imenuju počasnim predsjednikom HST-a u zahvalu za predani rad na jačanju i širenju sindikalnog djelovanja te uspješnog vođenja HST-a u tri mandata od 2008. do 2020.godine.


U radnom dijelu Sabora zastupnici su izabrali novo rukovodstvo za naredne četiri godine.

Za predsjednicu HST-a izabrana je Vesna Mamić.


U Nadzorno povjerenstvo izabrani su Slađana Cipovec (HST-HT), Ivica Hunjek (HST-Optima Telekom) i Ivan Vučak (HST-A1 Hrvatska).

U Statutarno povjerenstvo izabrani su Ivan Holec (HST-Optima Telekom), Ivanka Kujundžić (HST-HT) i Tomica Lipovšek (HST-A1 Hrvatska).

Svim nagrađenima čestitamo na dosadašnjem zalaganju, a novom rukovodstvu želimo uspjeh u zaštiti prava radnika u novim radnim odnosima koje donose poslovi digitalnog svijeta rada.

Verzija za ispis