Svijet treba povećanje plaća - UBUNTU - Uključujući i tebe!
Podijeli:

Svijet treba povećanje plaća - UBUNTU - Uključujući i tebe!

Kongres je najveće globalno okupljanje sindikata, a ove godine održava se u Južnoj Africi u povodu 20. obljetnice završetka aparthejda. UNI je globalni sindikat za sektor usluga, a sastoji se od 900 sindikata s 20 milijuna članova.

Na svečanom otvorenju, koji počinje u 15:30 u nedjelju 7. prosinca, održat će govore:

• Ebrahim Patel, ministar za ekonomski razvoj, Južna Afrika
• Ahmed Kathrada, politički vođa, Robben Island zatvorenik i aktivist za ljudska prava
• Kosti Skulu, predsjednik UNI AfriKA i glavni tajnik SACCAWU
• Guy Ryder, glavni direktor UN ILO (Međunarodne organizacije rada)
• Sharan Burrow, glavni tajnik ITUC (Međunarodne konfederacije sindikata)

Kongres se održava tijekom tri dana, od ponedjeljka do srijede 8-10 prosinca, a također će značajne govore održati:
• Jay Naidoo, predsjedatelj Upravnog odbora Global Alliance for Improved Nutrition(GAIN - za borbu protiv gladi), bivši glavni tajnik COSATU
• Zwelenzima Vavi, generalni sekretar COSATU
• Kwasije Adu-Amankwa, ITUC Afrika glavni tajnik
• Owen Jones, britanski kolumnist, autor i komentator

Tema kongresa je UBUNTU-"Uključujući i tebe", koja ima za cilj da izazove ekonomske isključenosti i nejednakosti dohotka, uz poziv na akciju, "Svijet treba povećanje plaće".

UNI Global Union Generalni sekretar Philip Jennings, rekao je, "Mi smo oduševljeni što se naš Svjetski kongres održava u Cape Townu u vrijeme kada je cijeli svijet je još jednom prisjeća nasljeđa Nelsona Mandele, na prvu godišnjicu njegove smrti. Mandela je nesebični vođa i njegova predanost radničkom pokretu ne može se podcijeniti u vrijeme kada je svijet bori protiv rekordne razine ekonomske nepravde. "
"Obilježavamo 20 godina od kraja apartheida u Južnoj Africi, ali ekonomski apartheid nejednakosti se ukorijenio ne samo ovdje nego na cijelom planetu."
"Bogati postaju još bogatiji, a većina ostalih izgubili svoj posao, mirovine, plaće i beneficije. Ako se bogatstvo ne dijeli jednako svijet će biti još gori. Radni ljudi na svijetu trebaju povećanje plaća koje bi osigurale pristojan standard života. Kongres ima za cilj razgovarati o tome kako da se zaustavi socijalna isključenosta i nejednakost dohotka."

HST- Hrvatski sindikat telekomunikacij je član UNI-a od njegovog osnivanja 2000 godine. Članovi UNI-a si također i sindikat radnika DTAG Verdi u Njemačkoj, te većinski sindikati radnika DT Grupe u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, SAD-u, te svi zajedno surađujemo unutar UNI-Alijanse sindikata radnika DT Grupe.

______________________________

Gledajte live streaming Kongresa putem UNI web stranice : www.uniworldcongress.org

Verzija za ispis