Najava otkaza u A1 Hrvatska
Podijeli:

Najava otkaza u A1 Hrvatska

Uprava A1 Hrvatska najavljuje reorganizaciju i višak radnika s 01.03.2020, ali radnicima "može izaći u susret sporazumnim raskidom radnog odnosa s 01.06.2020. godine."

Pozivamo radnike da ne pristaju i potpisuju sporazumne raskide radnog odnosa, jer u tom slučaju gube prava na Zavodu za zapošljavanje kao i mogućnost sudskim putem osporavati otkaz koji Poslodavac daje na potpuno nezakonit način.

Poslodavac koji želi većem broju radnika dati otkaz zbog poslovno uvjetovanih razloga mora provesti Zakonom o radu propisanu proceduru savjetovanja s Radničkim vijećem i obavještavanja Zavoda za zapošljavanje. Cijela procedura traje minimalno mjesec i pol dana.

Radnik koji dobije otkaz kao višak ima pravo iskoristiti ili dobiti plaćen otkazni rok u skladu s dužinom radnog staža kod Poslodavca, na plaćen neiskorišteni godišnji odmor, te na otpremninu koja je neoporeziva u visini 6.500 kuna po godini staža. Kod sporazumnog raskida radnog odnosa cijela otpremnina je oporeziva.

U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa poslodavac i radnik sve uvjete dogovaraju međusobno, ali upozoravamo radnike da to nikako ne rade bez odvjetnika ili sindikalnog pravnika, jer smo sigurni da ne znate svoja prava.

Hrvatski sindikat telekomunikacija ima bogato iskustvo u sudskim tužbama koje u 90% slučajeva dobivamo u korist radnika. Nakon dobivenog sudskog spora Poslodavac radnika mora vratiti na rad i financijski obeštetiti za sve neisplaćene plaće i doprinose ili se radnik i poslodavac mogu nagoditi financijski i uz uvjet da se radnik ne vrati na rad.

Naša je preporuka  - borite se za svoja prava!

Verzija za ispis