Međunarodna organizacija rada predlaže uvođenje pristojnog radnog vremena
Podijeli:

Međunarodna organizacija rada predlaže uvođenje pristojnog radnog vremena

Diljem poslovnog svijeta, radno vrijeme postaje sve više nepredvidljivo, što rezultira stvaranjem napetosti između zaposlenika i poslodavaca te dovodi u pitanje ravnotežu između osobnog života i posla.Zaključci su to nove studije Međunarodne organizacije rada.

I dok se broj radnih sati u nekim industrijskim zemljama povećava, a u drugima smanjuje, današnji svijet rada je okarakteriziran "atipičnim i nepredvidljivim" radnim vremenom, uz povišeni broj sati rada noću i preko vikenda, navodi se u izvješću pod nazivom "Pristojno radno vrijeme: novi trendovi, novi problemi".

Ključni je problem što ova pojava ima dramatičan učinak na zaposlenike i poslodavce, navodi jedan od istraživača u Međunarodnoj organizaciji rada i jedan od urednika studije, Jon Messenger. Sve ovo tvori određenu napetost koja ravnotežu osobnog života i posla stavlja pod veliki upitnik.
Među ključnim temama studije nalaze se odnosi zaposlenika i poslodavaca te utjecaj atipičnog radnog vremena na zdravlje i sigurnost zaposlenika.

U studiji se također navodi kako je od velike važnosti osigurati fleksibilno radno vrijeme, osobito za radnike koji imaju obiteljske obaveze, kao što su npr. žene koje moraju usklađivati svoje kućanske i poslovne aktivnosti.

Promatrajući ove trendove i uzimajući u obzir kako se veze između poslodavaca i zaposlenika sve više temelje na rezultatima rada, nova studija predlaže "raznolikost, decentralizaciju i individualizaciju" radnih sati.

Temeljeći se na postojećem, nedavno provedenom istraživanju trenda radnog vremena u industrijaliziranim zemljama, studija predlaže kako bi politika "pristojnog radnog vremena" trebala podrazumijevati zdravo i prijateljsko radno vrijeme, koje promovira jednakost spolova, potiče zdravu konkurenciju te omogućava zaposleniku osobni izbor i utjecaj na njegovo radno vrijeme.
Izvor: MojPosao.net
Verzija za ispis