ICTS Konferencija u Švedskoj
Podijeli:

ICTS Konferencija u Švedskoj

Djurhamn (Švedska) - 16. i 17. lipnja 2015. održana je 2. svjetska konferencija UNI ICTS, sektora IT i telekomunikacija pri našoj svjetskoj sindikalnoj središnjici – UNI Global Union, koji okuplja preko 20 milijuna članova u više od 155 zemalja svijeta. 
(http://www.uniglobalunion.org/meetings)

ICT tehnologija mijenja uvjete rada

Prezentacije razvoja nove ICT tehnologije, te njezin utjecaj na radna mjesta, koja se ubrzano gube u svim područjima rada, ali isto tako i stvaraju potrebe za novim znanjima, novim zanimanjima, ali i potpuno novim načinima i uvjetima rada, bile su teme dvodnevne UNI – ICTS konferencije.

U sklopu izvještaja iz multinacionalnih kompanija, Marko Palada je sudionicima konfrencije predstavio događanja u Deutsche Telekom Grupi, te odnos kompanije prema svojim radnicima, tražeći da se jednaki standardi primjenjuju na sve radnike, kako one u Njemačkoj tako i van Njemačke.

Konferencije su uvijek dobro mjesto za neformalni razgovor s kolegama iz drugih zemalja i njihovim dobrim i lošim iskustvima.  Na žalost, više radnih mjesta se gubi nego što se stvara i jedno je sigurno… svijet se mijenja 4G… 5G … xG brzinom!

Susret s predstavnicima Ericssona iz Švedske

Osim sa sindikalcima, delegati HST-a, Ivica Ledenko,  Dražen Košir i  Marko Palada, iskoristili su svoj boravak u Švedskoj za kontakte s predstavnicima Ericssona.

Dr. Sara Mazur, direktorica razvoja Ericsson-a, vodećeg svjetskog i najvećeg Europskog proizvođača uređaja telekomunikacijske tehnologije, sudionicima konferencije prezentirala je što Ericsson namjerava  izgraditi zajedno sa svojim partnerima, telekom operaterima, te kakve se neslućene mogućnosti kriju u novoj tehnologiji, ali i kakve to posljedice ima na potrebu za novim znanjima, novim radnim mjestima i na razvoj društva u cjelini.

Po završetku prezentacije dr. Mazur se sastala i s našim kolegama iz Ericssona Nikola Tesla Servisi,  Ivicom Ledenkom i  Draženom Koširom. Upoznala se s tim što radimo mi u Hrvatskoj, te nam je zaželjela  toplu dobrodošlicu u kompaniju, koja je kako kaže, okrenuta razvoju poslovanja, ali i brizi o svojim radnicima. Smatra da je privilegija raditi za Ericsson. Tvrdi da nije samo fraza da je svaki radnik važan, jer Šveđani istinski vjeruju da bez zadovoljnih radnika ni kompanija nije uspješna.

Nakon konferencije imali smo u Stockholmu zakazan sastanak s Karin Aberg,predsjednicom Europskog radničkog vijeća Ericsson-a (ERV Ericsson), koju smo upoznali  sa provedenim izdvajanjem radnika HT-a u Ericsson Nikola Tesla Servisi, provedenim izborima za Radničko vijeće i PZNR, te trenutnim brojem radnika u kompaniji. Gospođa Aberg nas je upoznala sa načinom funkcioniranja ERV Ericsson, te kriterijima koje je potrebno zadovoljiti kako bi se postalo članom ERV-a. Istaknula je da je tvrtka Ericsson Nikola Tesla jedno vrijeme imala status promatrača u ERV Ericsson, ali je kompanija zbog uštede prestala pozivati promatrače na sjednice ERV-a, te da će nas podržati u zahtjevu da se hrvatskim podružnicama omogući punopravno članstvo u ERV Ericssona. Ostajemo u kontaktu s gospođom Aberg.

Verzija za ispis