HSP i HST obilježili 25 godina sindikalnog rada
Podijeli:

HSP i HST obilježili 25 godina sindikalnog rada

Povijest sindikata u pošti i telekomunikacijama

U vrijeme raspada bivše Jugoslavije  novi sindikat je utemeljen 24. svibnja 1990. godine u okviru tadašnjeg PTT-a kao prvi, nezavisni i samostalni sindikat u Pošti i Telekomunikacijama.

Iste godine 15. studenoga registriran je pod nazivom Savez sindikata radnika HPT-a.

S obzirom da novoutemeljeni sindikat nije ispunio očekivanja radnika, dana 7. lipnja 1994. godine donijeta je odluka o nastavku samostalnog djelovanja pod imenom HSPT - Hrvatski sindikat pošte i telekomunikacija.

U početku je HSPT okupljao oko pet tisuća članova iz poštanskih središta i TK centara Zagreb, Krapina i Sisak. Već u proljeće 1995. Godine pridružili su se zaposleni u Dubrovniku i Vinkovcima, da bi HSPT postupno proširio soju organizaciju na cjelokupnom području Hrvatske.

Dana 1. travnja 1996. godine, sukladno novom Zakonu o radu, HSPT je postao udrugom više razine koju su činili HSP - Hrvatski sindikat pošte i HST - Hrvatski sindikat telekomunikacija.

Dana 15. svibnja 1998. godine HSPT je primljen u punopravno članstvo UNI - Union Network International, najveće svjetske sindikalne središnjice koja okuplja zaposlene u području usluga.

Obzirom na preustroj bivše tvrtke HPT i osnivanje dva trgovačka društva (Hrvatska pošta i Hrvatske telekomunikacije) HSP i HST nastavili su djelovanje kao dvije samostalne sindikalne udruge. 

Mnogi su povjerenici utkali svoj rad u ovo sindikalno tkivo, dobili zaslužena priznanja za svoj rad, ali na ovoj 25-oj obljetnici posebno priznanje dobili su Milan Jukić i Željko Miljak iz HSP-a, te Juko Cikojević i Goranin Gradaščević iz HST-a.

Idemo dalje s novim snagama prema slijedećih 25 godina.  

Verzija za ispis