Hoće li roboti destabilizirati svijet?
Podijeli:

Hoće li roboti destabilizirati svijet?

Ujedinjeni narodi otvorili su u Haagu novi centar za praćenje umjetne inteligencije i robotike  pod nazivom Centre for Artificial Intelligence (AI) and Robotics, čija uloga će biti predviđanje mogućih prijetnji od strane AI-a i robota.

UN se boji da bi roboti mogli izazvati masovna otpuštanja ljudskih zaposlenika, što potvrđuju istraživanja konzultantske tvrtke PwC u kojima se navodi da je samo u Velikoj Britaniji zbog robota ugroženo 30% radnih mjesta.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim smatra da će se ljudi, sa svim svojim nadanjima, morati suočiti sa surovom realnošću koju nosi budućnost, u kojoj će milijuni poslova uglavnom biti automatizirani, a roboti će zamijeniti niskokvalificirane radnike.

Jim Yong Kim održao je govor u New Yorku uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke koji se ovog tjedna održava u Washingtonu, istaknuvši tom prilikom da bi političari trebali poduzeti korake u pogledu ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu skrb.

Svjetska banka planira objaviti ljestvicu kojom bi se ocjenjivalo ulaganje pojedinih zemalja u ljudski kapital, poput obrazovanja. Tako ta organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata radi ulaganja u obnovu infrastrukture, mijenja svoj fokus. Kim ističe da je u budućnosti za poticanje gospodarskog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom da će roboti zamijeniti milijune niskokvalificiranih radnika.

"Ono što možete sa sigurnošću znati, bez obzira kako će ekonomija u budućnosti izgledati, jest da ćete trebati ljude koji su sposobni učiti", izjavio je za BBC. "Želimo stvoriti osjećaj hitnosti ulaganja u ljude za koje smatramo da je potrebno s obzirom na način na koji se globalna ekonomija mijenja", istaknuo je Kim.

Verzija za ispis