Najava prosvjeda zbog društvene neodgovornosti Hrvatskog Telekoma
Podijeli:

Najava prosvjeda zbog društvene neodgovornosti Hrvatskog Telekoma

OBAVIJEST O ODRŽAVAJU PROSVJEDA SINDIKALNIH POVJERENIKA HST i RSRH
ZBOG DRUŠTVENE NEODGOVORNOSTI
UPRAVE HRVATSKOG TELEKOMA

Vrijeme održavanja: 17.03.2018. godine u 11.00 sati
Mjesto održavanja: Zagreb, Cvjetni trg (Trg Petra Preradovića 3)
-  ispred dućana Hrvatskog Telekoma
Organizatori:
- Nezavisni hrvatski sindikati (www.nhs.hr) - Krešimir Sever
- Hrvatski sindikat Telekomunikacija ( www.hst.hr) - Juko Cikojević - 099-33-66-011
- Republički sindikat radnika Hrvatske ( www.rsr.hr) – Ivan Majdak - 098-47-60-05

ZAŠTO PROSVJED?

Financijski rezultati Hrvatskog Telekoma za 2017. godinu pokazuju da je završena još jedna uspješna godina i da je zadržana uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta. Vlasnik kompanije, Deutsche Telekom je zadovoljan financijskim rezultatima, ali

KORISNICI HRVATSKOG TELEKOMA SU NEZADOVOLJNI !!

RADNICI HRVATSKOG TELEKOMA SU NEZADOVOLJNI !!

1. Profit stranom vlasniku preko leđa hrvatskih GRAĐANA:

Prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (Digital Economy and Society Index DESI 2017.) Hrvatska zauzima 24. mjesto od 28 članica Europske unije, odnosno jedno mjesto niže nego što je bila u izvješću 2016. godine. Hrvatska je ostvarila određeni napredak u svih pet kategorija koji mjeri DESI, a razlog njenog pada za jedno mjesto jeste brži rast digitalizacije ostalih zemalja Unije.

Hrvatska bilježi spor napredak u razvoju širokopojasne mreže. Povećana je pokrivenost kao i broj pretplatnika, no vrijednost tih pokazatelja je i dalje ispod prosjeka EU-a. Cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su izrazito visoke. Ostvaruje se napredak u uvođenju pokretne širokopojasne mreže, ali to nije dovoljno!!

(Preuzmi prezentaciju )

2. Profit stranom vlasniku preko leđa hrvatskih  RADNIKA:

Pitamo se GDJE SU NAŠA RADNA MJESTA?? Hrvatski Telekom je od 2000. godine otpustio preko 10.000 radnika, ali je bilo i zapošljavanja, pa od 11.400 radnika koliko je bilo u trenutku kada je kompaniju kupio Deutsche Telekom, danas je zaposleno tek 3.900 radnika.

Pitamo se GDJE JE DRUŠTVENA ODGOVORNOST HRVATSKOG TELEKOMA, kompanije koja poslujući na hrvatskom tržištu  iznosi najveći profit van granica Republike Hrvatske, a ukupno 70% radnika koji rade za Hrvatski Telekom ima plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske.

Ako najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj tako mizerno plaća radnike, tko će onda zadržati naše stručnjake u Hrvatskoj? Tko će izgraditi digitalno društvo? Tko će podići standard hrvatskih građana? Tko će kupovati i koristiti vrhunske tehnološke usluge?

3. KATASTROFALAN ODNOS UPRAVE HT-a PREMA RADNICIMA?

Uprava Hrvatskog Telekoma se hvali Certifikatom Poslodavac-Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Hrvatski sindikat telekomunikacija od Selectio d.o.o., kompanije koja dodjeljuje certifikat, zatražio povlačenje certifikata obzirom da smatramo da je postupanje Hrvatskog Telekoma nespojivo s certifikatom kojim se ocjenjuje izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. (Preuzmi dopis)

Kakvi su kriteriji za dodjelu Certifikata kada ga dobiva kompanija koja ima pravomoćne presude koje potvrđuju da se u HT-u  diskriminiraju radnici i pravomoćne presude da Hrvatski Telekom nezakonito otpušta radnike?

Kakav je to Poslodavac koji krši zakone Republike Hrvatske?

Kakav je to Poslodavac - Partner kod kojeg je u četiri godine iz kompanije otišla ili dobila otkaz polovica radnika?

Kakav je to Poslodavac - Partner koji ukida stalna radna mjesta i zamjenjuje ih agencijskim radnim mjestima i studentskim radom? Preko 40% radnika koji rade u Hrvatskom Telekomu rade na „privremenim“ radnim mjestima.

Preko 70% radnika koji rade za Hrvatski Telekom imaju plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske. Može li Uprava čiji članovi imaju plaće od 100.000,00 do 300.000,00 kuna mjesečno razumjeti brige i potrebe radnika koji imaju plaće 4.000,00 kuna mjesečno?? ... Ali, zajednički prosjek plaće Uprave, vodećih menadžera i radnika je na zavidnoj razini,  zar ne??

SINDIKATI TRAŽE  PREGOVORE ZBOG SMANJENJA PLAĆE

TRAŽIMO DRUŠTVENU ODGOVORNOST KOMPANIJE
I PRAVEDNO USKLAĐENJE INTERESA IZMEĐU VLASNIKA KAPITALA I RADNIKA

Za HST: Juko Cikojević

Za RSRH: Ivan Majdak

 


Verzija za ispis